Aktuellt:

 • 25/6: Sex vinnande A-hästar resulterade i 20.432 kr nettovinst på tipsmaterialet till GS75!
 • 25/6: Fullträff på dagens dubbel återigen! Vinnaroddset 16,72 löstes på två kombinationer - 400 kr insats gav 3.344 kr DD-vinst!
 • 15/6: Fortsatt glödheta DD-tips! Oddset 44.91 gav strax över 22.000 tillbaka på dubbeln ikväll!
 • 12/6: Floris Baldwin - Stoletheshow gav 50,87 gånger pengarna på dagens dubbel!
 • 10/6: Speldraget Backwood's Baddy ordnade höga DD-oddset 61,95!
 • 8/6: Framgångar på Dagens Dubbel igen - nu till drygt 18 gånger pengarna! Plusnettot på DD under 2022: 37.776 kronor!
 • 7/6: Nya framgångar på V64! Samtliga system satt och DD till 30 gånger pengarna! Netto för kvällen: 26.476 kronor!
 • 2/6: Formen från maj håller i sig! Tre av fyra system på V64 satt ikväll samt DD till 28 gånger degen och totalt plussade vi 11.071 kronor.
 • Nettovinst på V75 2021: +417.448 kr!
 • Nettovinst på V75 2014-2021: 1.064.032 kr! 

SPELKRÖNIKA: Elitloppet gav fantastiska möjligheter

Christoffer Hansson diskuterar risk och risktagande i sin nya krönika.

Det har pratats mycket om spelansvar från spelbolagen sedan licenssystemet infördes. Olika åtgärder har tillkommit där spelpaus.se, en sida där du kan stänga av dig från samtliga licenserade spelbolag, är ett hyllat initiativ. Bara drygt tio dagar efter att sidan lanserats hade över 10.000 personer stängt av sig och sedan dess har sidan växt kraftigt.  

Fler åtgärder som tillkommit är:

 • Bara en bonus per kund får erbjudas.
 • Man kan se hur spelet har gått varje gång man loggar in – om du är i vinst eller förlust.
 • Vissa bolag låter dig testa dina spelvanor, för att se om du riskerar att utveckla spelproblem eller kanske redan har gjort.

Jag ser allt det här som bra åtgärder och vi ser också positivt nog att problemspelandet i Sverige minskar. Däremot så finns alltid saker som kan förbättras och det finns fortfarande stora brister i att spelbolag utanför licenssystemet lockar med att avstängda spelare kan fortsätta spela hos dem, men saker går i rätt riktning. Framför allt gillar jag att man kan se nettoresultatet med bara ett knapptryck. Det är lätt att spelpengar bara blir siffror på en skärm och att man tappar kontakt med verkligheten. Samtidigt riktar sig de flesta av åtgärderna åt människor med kraftiga spelproblem. Där både familj och umgängeskrets blir indragna. Då behöver man också professionell hjälp och det är egentligen det enda rådet man kan ge. En text från mig ger minimal till noll påverkan. Generellt sett är en bra regel att dra ner spelandet om du inte är i harmoni. Ett bråk med din partner kan räcka för att sätta ner ditt omdöme. Mår du bra tar du också bättre beslut.

Dock tänkte jag i den här texten fokusera på utveckling för dig som redan lägger ner mycket tid, men ändå inte riktigt räcker fram till gröna siffror på slutraden.

 • Vilken är din tidshorisont? Om du spelar höga odds eller lägger en stor del av spelkassan på poolspelen kan du vara förlorande under långa perioder, även år kan visa röda siffror. Detta trots att du på korrekt vis identifierar spelvärde. Välj din strategi med omsorg!
 • Bokför du dina spel? Du bör veta dina styrkor och svagheter för att kunna utvecklas, men också kunna utnyttja lägen när de kommer.
 • Våga ta risker och se till att alltid ha kassa för att maximera spelvärdet vid sällsynta tillfällen.
 • Förlorar du hela ditt kapital är det en lång väg tillbaka.

Jag har bokfört mina spel i snart tio år och har en ganska bra uppfattning om var mina styrkor ligger och har justerat min kassa för att passa min tidshorisont. Går jag ett antal år tillbaka kan jag se att jag satsade mer på V75 och V86 än Dagens Dubbel, Tvilling, V3, V4, V5 och V64 tillsammans. Trots att de två förstnämnda spelformerna har störst varians vilket innebär att jag riskerar att visa röda siffror under betydligt längre tid än övriga spelformer. Med tanke på att hur vi lever livet, där ett år ses som relativt lång tid, är det irrationellt att låta variansen ha så stor påverkan på kapitalet. Min största styrka som spelare ligger i vinnarspelet och dit bör jag därför vikta mina insatser (vilket jag vet med säkerhet efter tusentals bokförda spel). Att dras med i bruset med att det är jackpott på streckspelen och därför trycka till extra riskerar att slå tillbaka. Givetvis ökar en jackpott spelvärdet i omgången, men samtidigt är chansen att hitta alla rätt fortsatt låg och att satsa för hårt på poolspelen gör att du riskerar att förlora hela ditt kapital innan variansen har hunnit ikapp. Det är lätt att glömma att om du förlorar 50 procent av ditt kapital behöver du sedan öka med 100 procent för att vara tillbaka på plus minus noll.

Därför läser man ofta att man inte ska satsa mer än kanske en till två procent av sin spelkassa. För majoriteten av alla spelare är också det en vettig regel att hålla sig till, men har man större erfarenhet bör man vara redo att ta risk när rätt tillfälle ges. För att ta ett exempel:

De flesta minns vilken flopp det blev med alla omstarter i Elitloppet 2018, men det här gav också fantastiska möjligheter ur spelsynvinkel. Bold Eagle, som var klar förhandsfavorit, blev enormt påverkad och hetsade upp sig till max. Därutöver hade andra ekipage, likt Rajesh Face, bränt allt sitt krut i den omkallade starten. Det här gav enorm fördel till Ringostarr Treb och Propulsion som skulle gå i det andra heatet, och förhandsspelet till vem som skulle vara slutgiltig vinnare av Elitloppet var fortfarande öppet för spel. Som slutodds fick du t.ex 2,05 på att Ringostarr Treb, som var klar oddsfavorit i försöket (spelad till 1,79), skulle vara på plats i finalen. Den som istället väntade med att spela till finalen fick nöja sig med 1,35. Vid sådana här tillfällen är det befogat att öka din risk då spelvärdet är ovanligt högt.

Att däremot tro att du ska ta de här riskerna en vanlig V64-kväll i Bollnäs är sannolikt inte särskilt klokt. För ju lägre informationsflödet är ju större osäkerhetsfaktor. Kanske har något hänt de senaste dagarna (tänk t.ex att Man at Work hade haft problem med hovböld inför V75 18/1 och inte vara optimalt förberedd) som kan vända upp och ner på din förhandsanalys. Därför är det klokt att vid normala tillfällen ha regler att du inte riskerar för mycket, men som exemplet med Elitloppet 2018 visar finns det tillfällen när du verkligen bör trycka till. Då är det också viktigt att ha kassa kvar och att du inte redan förlorat ditt kapital. Spela klokt och välj dina tillfällen. Då kommer du också att belönas.

Kristofer Axén

2018 - året då vita tejpen slog igenom!

Äntligen är året snart slut! Eller? Jag gillar personligen att vända blad oavsett om jag kan blicka tillbaka på ett år som varit fågel, fisk eller mittemellan. Jultomten gav mig i alla fall en tidig julklapp, men till nästa år sänker jag ribban en aning...
Läs krönikan
Kristofer Axén

Tänk ett varv till!

Felaktigheter kring de hårda värdena är en sak. Gällande de mjuka värdena måste vi acceptera att det blir "fel" emellanåt. Jag hör hellre vad en tränare eller kusk tror på förhand än att inte höra någonting alls.
Läs krönikan
Kristofer Axén

"Bokför allt!"

Otaliga är de vinnarintervjuer jag läst om travspelare som nyligen fått ett inslag där de berättar hur det gick till, hur de tänkte och så den obligatoriska frågan som avslutar: "Hur vinner man miljoner på trav?". Oftast är svaret det gamla vanliga: Tro på sig själv, våga ta bort favoriter som är överspelade, osv. Gammal skåpmat alltså. Jag har själv medverkat i liknande intervjuer och svarat på samma fråga och i princip gett samma svar. En fråga som det egentligen inte finns något korrekt svar på och detta är vad den här krönikan handlar om.
Läs krönikan

Sidor