Aktuellt:

  • 25/6: Sex vinnande A-hästar resulterade i 20.432 kr nettovinst på tipsmaterialet till GS75!
  • 25/6: Fullträff på dagens dubbel återigen! Vinnaroddset 16,72 löstes på två kombinationer - 400 kr insats gav 3.344 kr DD-vinst!
  • 15/6: Fortsatt glödheta DD-tips! Oddset 44.91 gav strax över 22.000 tillbaka på dubbeln ikväll!
  • 12/6: Floris Baldwin - Stoletheshow gav 50,87 gånger pengarna på dagens dubbel!
  • 10/6: Speldraget Backwood's Baddy ordnade höga DD-oddset 61,95!
  • 8/6: Framgångar på Dagens Dubbel igen - nu till drygt 18 gånger pengarna! Plusnettot på DD under 2022: 37.776 kronor!
  • 7/6: Nya framgångar på V64! Samtliga system satt och DD till 30 gånger pengarna! Netto för kvällen: 26.476 kronor!
  • 2/6: Formen från maj håller i sig! Tre av fyra system på V64 satt ikväll samt DD till 28 gånger degen och totalt plussade vi 11.071 kronor.
  • Nettovinst på V75 2021: +417.448 kr!
  • Nettovinst på V75 2014-2021: 1.064.032 kr! 

"Bokför allt!"

Otaliga är de vinnarintervjuer jag läst om travspelare som nyligen fått ett inslag där de berättar hur det gick till, hur de tänkte och så den obligatoriska frågan som avslutar: "Hur vinner man miljoner på trav?". Oftast är svaret det gamla vanliga: Tro på sig själv, våga ta bort favoriter som är överspelade, osv. Gammal skåpmat alltså. Jag har själv medverkat i liknande intervjuer och svarat på samma fråga och i princip gett samma svar. En fråga som det egentligen inte finns något korrekt svar på och detta är vad den här krönikan handlar om.

Otaliga är även de diskussioner jag haft med spelintresserade likasinnade om hur man knäcker koden för att bli en vinnare i längden - inte bara inom travspel utan vad gäller spel överlag. Diskussioner som i sällan leder någon vart eftersom de flesta - inklusive jag själv - redan har en bestämd uppfattning om hur man ska bära sig åt för att bli framgångsrik.

Hur många olika teorier har man hört genom åren? Jag klämmer in ordet "otaliga" för tredje gången i den här krönikan. Vissa ämnen berör och kan nästan bidra till konflikt, medan andra är helt slätstrukna. Statistik, värmningar och utrustningsändringar (gärna när det handlar om jänkarvagn) är de ämnen jag upplever berör mest och som tydligast har starka motpoler i debatten. Visar statistiken vad som kan tänkas hända i ett travlopp eller visar den enbart vad som redan har hänt? Värmningar, denna oändliga diskussion, är det något att hålla på med eller är det något som borde ha myggats av för 25 år sedan? Jänkarvagnar är också ett oändligt diskussionsämne. Måste man ta hänsyn till vilken vagn hästen har, eller gör man bäst i att bara ignorera detta? Vem har rätt, vem har fel? Svaret är enkelt: Den som vinner.

Jag är nämligen beredd att hålla med personerna på båda sidor av argumenten - förutsatt att personen är en vinnande spelare i längden. Den som enbart spelar på statistik och knappt ser ett travlopp, men som har flertalet miljonvinster i bagaget, den har uppenbarligen hittat sin grej. Likaså personen som inte ens bryr sig om vilken distans det är, men som ändå lyckas få mat på bordet genom sitt spelande. Värmingshataren som drar in miljonvinst på miljonvinst har hittat sitt sätt att vinna och har lika mycket rätt som personen med klockan i ena handen och kikaren i den andra - förutsatt att "13 sista 400 i fin stil" innebär en saldohöjning. Att spela på sitt telefonnummer är en taktik knappt någon skulle argumentera för. Skulle jag dock påpeka att det faktiskt inte går att spela på det viset till personen som fick in 20 miljoner på V75 med den taktiken, så skulle vederbörande bara sätta sig i sin Lamborghini och sladda iväg innan jag hunnit säga varken jänkarvagn eller spelteknik.

Hitta istället din stil och vad som funkar för dig. Och var konsekvent. Personligen vinner jag ingenting på värmningar och det är inget jag förespråkar, vilket säkert kan bero på flera anledningar, men förmodligen är jag helt blicklös eller så klarar jag inte av att värdera den sena, nya informationen på ett relevant sätt. Så, varför ska jag då envisas med den saken? Jag vet vad som fungerar bäst för mig och det vet jag tack vare att jag bokför alla mina spel i detalj, men det betyder inte att mitt koncept fungerar för någon annan.

Det bästa tipset enligt mig är alltså att bokföra samtliga sina spel - även om jag är medveten att det kan ge upphov till obehag om det visar röda siffror. Vänd istället på det och se det som att du får svart på vitt exakt vad du gör för fel - och rätt. Vilka spel funkar och vilka ska du skrota? Detta går att bryta ned i molekyler och kan visa om du är bra på att hitta skrällar, om du överskattar favoriter eller om det kanske är en viss bana som resultatet är riktigt bra på - exempelvis din hemmabana. Årstid, spelform, spel du ryggat, tillvägagångssätt i form av värmningsvinnare eller "första bike" - bokför allt! När du har över tusen spel inlagda börjar det bli tillräckligt för att se ett mönster och sedan börja sålla framöver.

/Kristofer Axén

De spel som har överlägset bäst siffror i min spelbok genom åren är symboliskt nog när jag ryggat tips från de två personer som jag ser upp till mest när det gäller spel på hästar. Det är symboliskt av anledningen att det fortfarande visar att jag har mycket kvar att lära (de båda har varit med betydligt längre), men jag har i alla fall förbättrat mitt eget spelande avsevärt sedan jag började bokföra. Det är dock inga personer jag vill nämna med namn, eftersom jag vet att båda kommer läsa den här texten, och jag vill varken ge duon luft i lungorna eller avslöja att de har en hemlig beundrare. Jag känner i alla fall noll prestige kring det faktumet och jag skulle kunna dra det ännu längre - OM det till och med visade sig att jag enbart gick plus genom att rygga den indianutklädde mannen som spelar panflöjt utanför Konsum, så hade jag garanterat släppt allt vad egna analyser heter direkt och bara ryggat. Allt för att främja det egna saldot.

Jag skrev i ingressen att det inte finns något svar på den klassiska frågan "hur vinner man miljoner på trav", men det här är i alla fall mitt bästa tips längs den snåriga spelvägen.

Kristofer Axén

2018 - året då vita tejpen slog igenom!

Äntligen är året snart slut! Eller? Jag gillar personligen att vända blad oavsett om jag kan blicka tillbaka på ett år som varit fågel, fisk eller mittemellan. Jultomten gav mig i alla fall en tidig julklapp, men till nästa år sänker jag ribban en aning...
Läs krönikan
Kristofer Axén

Tänk ett varv till!

Felaktigheter kring de hårda värdena är en sak. Gällande de mjuka värdena måste vi acceptera att det blir "fel" emellanåt. Jag hör hellre vad en tränare eller kusk tror på förhand än att inte höra någonting alls.
Läs krönikan

Sidor