ANNONS

Aktuellt:

  • Nettovinst på V75 sedan starten 2014: 1.043.067 kr!
  • Nettovinst på V86 2016-2018: 122.008 kr!
Kristofer Axén

"Jag skulle ha behövt en spelcoach"

Livscoacher, hälsocoacher, affärscoacher, ja till och med coacher för att bli coach finns. Man kan i princip sätta vilket ord som helst före coach och någon person med den titeln hittas. Behovet av vägledning i vårt samhälle verkar aldrig ha varit större, men var finns en spelcoach när man behöver den som mest? Eller helst av allt: en spelpsykolog. För skojs skull provade jag att googla runt och fann alla möjliga sorters coacher, men ingen spelcoach. Eller jo, en spelcoach hittade jag. Det gällde dock E-sport och behovet av hjälp med att uppgradera ett svärd eller jaga en drake har jag inte, i alla fall inte än så länge.

För sisådär tio år sedan under gymnasietiden jobbade jag extra i en spelbutik. Efter avslutat kvällspass begav jag mig allt som oftast till den lokala kvarterskrogen som dock mer liknande en fritidsgård för vuxna. Utöver några av mina jämnåriga vänner var det alltid samma personer som satt där. Stammisarna. Vid spelmaskinerna satt samma tant varje kväll och matade in hundralapp efter hundralapp medan hennes gubbe satt bakom och kollade på. "Nu skenar maskinen" kunde man höra ibland och då fick gubben gå och lösa ut kvittona. Oftast var det "inget drag i maskinen" och man kunde höra att "den ger ju inget", men ibland så kunde den "vara på gång". Maskinen längst in till höger vågade ingen sätta sig vid för där hade ju Göransson fått bonus på "klockorna" dagen innan. Två gånger till och med. Så där var turen förbrukad för lång tid framöver. Där satte sig bara amatörerna.

Vid ett bord satt två byggarbetare med arbetskläderna på och tog varsin fatöl efter avslutat arbetspass. Snett bakom satt gubben som alltid drack sin öl genom att hålla glaset med båda händerna, vilket var otroligt roligt att betrakta som åskådare. Som om det var ungdomens källa han drack ur och inte en droppe fick spillas. Längst ned i hörnet satt alltid en tant och löste korsord. Ingen visste så mycket om henne, men ibland fick man höra att hon hade "haft det tufft". I mitten av lokalen satt en äldre herre. Han sa aldrig någonting, men ville gärna lyssna på diskussioner som förekom och kunde ibland höras skratta om någon rolig historia drogs. Sedan har vi medelåldersparet som i princip alltid åt plankstek. Förutom på onsdagar för då var det tacokväll med tillhörande buffé. Eller vissa fredagar då det var trubadur eller karaoke - då blev det varsin pizza. Närmast tv:n satt spelgänget. De rutinerade rävarna. Det är oklart hur det gick för dem på liret, men det var alltid diskussioner om kvällens matcher eller om kommande V75-omgång. Det var spelkvitton högt och lågt från alla förutom "Ture". Han satt med ett kollegieblock och skrev upp sina spel som han i sin tur ringde in till den lokala "bookien".

När jag hälsade på gubbarna kom alltid den slentrianmässiga frågan "Hur går det på liret då?" upp. En fråga med sällsynt ärliga svar och en fråga där frågeställaren egentligen inte bryr sig så mycket om svaret. Det är som att fråga hur läget är eller om bilen går bra. Vid ett av alla tillfällena som jag fick frågan svarade jag dock att det gått trögt en längre tid och att ingenting stämde för dagen. Varav den ena gubben säger: "Det är då du ska maxa på torsken!".  Vad menade han med det? "Maxa på torsken! Du ska öka insatsen! När det gått dåligt länge så kommer det lossna till slut och det är då du ska ha höga insatser för att få maximalt betalt. Det är så det funkar, vettu!". Jag tänkte att det låter ju helt skruvat, men okej, jag provar. Sagt och gjort. Jag började öka insatserna och prickade lagom till att flytet vände. När jag besökte kvarterskrogen nästa gång och fick den obligatoriska frågan hur det går på liret så svarade jag: "Jag gjorde som du sa. Jag ökade insatserna och flytet vände. I princip allt har gått in!". Då fick jag nästa råd av samma gubbe: "Det är nu du ska maxa på flytet!". Vad menade han nu? "Ja, när man har flyt så ska man höja insatserna för att utnyttja att man är i flytet. Maxa på flytet! Det är så det funkar, vettu!".

Här förstod jag att hela hans strategi innebar att man höjde insatserna hela tiden och det var inte mycket till rådgivning. Det fanns säkert fler saker man kunde "maxa på", men i det här läget slutade jag be honom om råd. Nej, jag skulle ha behövt en spelcoach. Eller en spelpsykolog. Inget märkvärdigt utan bara någon tröstar en när målfotona går emot och någon som håller en på jorden när spikarna vinner med 100 meter. När spiken blir påkörd och man aldrig mer vill titta åt en häst kan det räcka med att höra "Äh, du kommer igen. Det är ju lunchtrav på Hagmyren i morgon och där brukar du ju plussa!". 

Snälla, ge mig ett 071-nummer som jag kan ringa och få höra hur korkad jag är som plockade bort Björn Goop på sju hästar. Bara för att jag fått för mig att hästen är begränsad. Eller för att jag får skylla mig själv som tror att Port Vale ska vinna mot Brentford. På bortaplan dessutom. Att vända en iskall trend är svårt, men att hålla båda fötterna på jorden och inte drabbas av hybris när det går bra är nog ännu svårare. Någon borde ta kontakt med en coach-coach och utbilda sig till att bli spelcoach. Jag ringer!

Jag var förresten på kvarterskrogen häromdagen och det mesta var sig likt. "Ture" med kollegieblocket hade dock fått ett - högst oväntat - inslag. Tre TV-apparater hade han skrapat fram på en Trisslott, så inom ett par veckor kommer han att sitta i tv och skrapa med chans på fem miljoner. Jag hoppas av hela mitt hjärta att han skrapar fram högsta vinsten, men att han inte "maxar på flytet" vid framgång.

/Kristofer Axén

Kristofer Axén

2018 - året då vita tejpen slog igenom!

Äntligen är året snart slut! Eller? Jag gillar personligen att vända blad oavsett om jag kan blicka tillbaka på ett år som varit fågel, fisk eller mittemellan. Jultomten gav mig i alla fall en tidig julklapp, men till nästa år sänker jag ribban en aning...
Läs krönikan
Kristofer Axén

Tänk ett varv till!

Felaktigheter kring de hårda värdena är en sak. Gällande de mjuka värdena måste vi acceptera att det blir "fel" emellanåt. Jag hör hellre vad en tränare eller kusk tror på förhand än att inte höra någonting alls.
Läs krönikan
Kristofer Axén

"Bokför allt!"

Otaliga är de vinnarintervjuer jag läst om travspelare som nyligen fått ett inslag där de berättar hur det gick till, hur de tänkte och så den obligatoriska frågan som avslutar: "Hur vinner man miljoner på trav?". Oftast är svaret det gamla vanliga: Tro på sig själv, våga ta bort favoriter som är överspelade, osv. Gammal skåpmat alltså. Jag har själv medverkat i liknande intervjuer och svarat på samma fråga och i princip gett samma svar. En fråga som det egentligen inte finns något korrekt svar på och detta är vad den här krönikan handlar om.
Läs krönikan
Kristofer Axén

"Vore det mest värdiga för alla inblandade"

Jag hade också blivit tjurig om min häst vann på V75 och det enda man talade om efteråt var att hästen gick i jänkarvagn för första gången. Eller barfota. Eller helstängt. Eller vad det nu kan vara. Det var ju ändå hästen som gjorde jobbet och bakom segern finns en tränare och skötare som lagt ned ett stort arbete genom att förbereda hästen minutiöst. Det känns därför snudd på ovärdigt att börja babbla om vilken sulky hästen hade eller att det minsann var första gången med norskt huvudlag.
Läs krönikan
Farnod Pirayehgar

Spelteknik - finns utrymme för förbättring

För mig är det naturligt att regelbundet dra paralleller mellan mina två största passioner, trav och poker. Vi travspelare är ofta högljudda och skyller gärna våra torskbongar på allt från kuskar till bristfällig utrustningsinformation. Sanningen är att vi ofta inte läst på loppen tillräckligt och behöver bli bättre spelare.
Läs krönikan
Farnod Pirayehgar

Informationsflödet behöver förbättras

Spelmarknaden är annorlunda jämfört med för fem-tio år sedan. Det är hårdare konkurrens om spelarnas pengar än tidigare och med den kommande omregleringen ansluter fler aktörer till marknaden inom kort. Om travet ska undvika att tappa mark behöver vi hjälpas åt.
Läs krönikan

Sidor