Aktuellt:

  • 25/6: Sex vinnande A-hästar resulterade i 20.432 kr nettovinst på tipsmaterialet till GS75!
  • 25/6: Fullträff på dagens dubbel återigen! Vinnaroddset 16,72 löstes på två kombinationer - 400 kr insats gav 3.344 kr DD-vinst!
  • 15/6: Fortsatt glödheta DD-tips! Oddset 44.91 gav strax över 22.000 tillbaka på dubbeln ikväll!
  • 12/6: Floris Baldwin - Stoletheshow gav 50,87 gånger pengarna på dagens dubbel!
  • 10/6: Speldraget Backwood's Baddy ordnade höga DD-oddset 61,95!
  • 8/6: Framgångar på Dagens Dubbel igen - nu till drygt 18 gånger pengarna! Plusnettot på DD under 2022: 37.776 kronor!
  • 7/6: Nya framgångar på V64! Samtliga system satt och DD till 30 gånger pengarna! Netto för kvällen: 26.476 kronor!
  • 2/6: Formen från maj håller i sig! Tre av fyra system på V64 satt ikväll samt DD till 28 gånger degen och totalt plussade vi 11.071 kronor.
  • Nettovinst på V75 2021: +417.448 kr!
  • Nettovinst på V75 2014-2021: 1.064.032 kr! 

Tänk ett varv till!

Felaktigheter kring de hårda värdena är en sak. Gällande de mjuka värdena måste vi acceptera att det blir "fel" emellanåt. Jag hör hellre vad en tränare eller kusk tror på förhand än att inte höra någonting alls.

Travtränarnas information till spelarna angående utrustning har - med all rätt - varit en het potatis den senaste tiden. Jag ska inte ropa "hej" än, men det verkar vara bättring på gång och jag kommer inte plocka upp just denna potatis i den här krönikan. Desinformation när det gäller hårda värden såsom rena felaktigheter kring balans och utrustning har provocerat och fortsätter provocera spelare - speciellt när det sker väldigt ofta från samma personer. Enstaka balansändringar då och då på grund av yttre omständigheter är jag säker på accepteras från de flesta som spelar på trav.

"Inga ändringar" i intervjuer hela veckan som ändå resulterar att en häst kommer ut i jänkarvagn för första gången... Det provocerar dock.

Tack och lov händer detta sällan och jag skulle säga att 95 procent av alla tränare ser värdet i att leverera korrekt information till de som spelar. Sedan finns det travtränare som anser att "spelare ändå inte kan värdera sådan information" och det är tack och lov inte många aktiva som torgför den nedvärderande synen på spelare - isåfall vore risken att det skulle vara ett paket Gevalia i förstapris på travtävlingarna.

Dessutom sätter sig den som uttalar detta på extremt höga hästar; osympatiskt nog till och med högt över det egna skrået, eftersom många aktiva samt före detta aktiva är hängivna spelare och även tippar till bekantskapskretsen, spelbutiker och hästägare.

När det gäller de mjuka värdena är det en helt annan sak och här måste alla som spelar acceptera att det blir fel emellanåt. Nyligen kunde vi höra Björn Goop säga i Björnkollen att "Dreammoko med skor är som att köra utan motor". Ett uttalande som stack ut och säkert resulterade i att några gjorde som jag och rankade ned honom ett par snäpp på sin joker-ranking eller helt och hållet tog bort honom från sina system. Olyckligt för oss så vann Dreammoko, men det är bara att svälja. Björn Goop berättade på förhand vad han TRODDE balansändringen skulle ha för effekt och jag hör hundra gånger hellre sådana uttalanden än att han skulle köra "safe-varianten" och säga något slätstruket. Föga oväntat blev Goop sågad på Twitter efter Dreammokos seger och jag blir heller inte förvånad ifall han fick ta emot ett par mindre trevliga SMS gällande detta. Det vet jag ingenting om, men det är ju tyvärr vardag för de aktiva att de blir kontaktade av en del spelare som anonymt måste spy ut sin frustration när ett spel gått förlorat.

Jag minns även i vintras när Jan Norberg i förhandsintervjuerna var mycket uppåt kring hästen Bonaldos chanser på V86. Bonaldo gjorde ett kanonlopp som tvåa, men han vann ju inte som 22 för tio-favorit och därför tyckte vissa att Norberg skulle hånas på sociala medier.

Jag minns även när Robert Bergh var uppåt i snacket nyligen kring Logo Lights chanser på V75. Spelarna var med på noterna, tog till sig informationen och Logo Light var en av de som "trendade" mest på spelprocenten den dagen. Här blev det vinst till drygt fem gånger pengarna och det var därmed lugn och ro i Twitter-flödet. Möjligen att någon som trodde på Logo Light innan Berghs uttalande, lite "skrytsamt" klagade på oddssänkningen...

Ingen gillar att förlora, men för de flesta stannar det vid någon svordom i vardagsrummet. Ett fåtal måste spy ut sin galla på sociala medier och då syftar jag på sådant som är totala motsatsen till saklig kritik. Rena påhopp. En del låter det inte stanna där utan gör det grova övertrampet att ta kontakt med vederbörande kusk/tränare för att berätta hur värdelös denna är. Vad blir konsekvensen? Jo, färre och färre aktiva "vågar" uttala sig om vad de egentligen tycker och vi får istället höra de slätstrukna mellanmjölks-intervjuerna. En del kuskar och tränare skulle ju knappt säga att de tror på vinstchans om de så kör Bold Eagle i ett ponnylopp.

Det är inte så konstigt heller. Jag gissar att de tröttnade redan efter det 100:e nedvärderande SMSet de fått ta emot.

När jag ringer intervjuer vet jag flera tränare som konsekvent inte uttalar sig om exempelvis taktik -"Jag får så mycket sms och samtal från arga spelare ifall hästen skulle kännas sämre, vilket innebär att jag måste byta taktik". Jag har full förståelse för det valet. Dessvärre förstör en liten klick för övriga, vilket resulterar i att det istället blir en del slätstrukna uttalanden. Min önskning är att denna klick tänker ett varv till innan sms:et eller twitter-inlägget skickas, så att vi kan få fler spektakulära uttalanden som höjer förhandssnacket. Att det blir fel emellanåt gällande de mjuka värdena måste vi som spelar helt enkelt leva med.

Kristofer Axén

2018 - året då vita tejpen slog igenom!

Äntligen är året snart slut! Eller? Jag gillar personligen att vända blad oavsett om jag kan blicka tillbaka på ett år som varit fågel, fisk eller mittemellan. Jultomten gav mig i alla fall en tidig julklapp, men till nästa år sänker jag ribban en aning...
Läs krönikan
Kristofer Axén

"Bokför allt!"

Otaliga är de vinnarintervjuer jag läst om travspelare som nyligen fått ett inslag där de berättar hur det gick till, hur de tänkte och så den obligatoriska frågan som avslutar: "Hur vinner man miljoner på trav?". Oftast är svaret det gamla vanliga: Tro på sig själv, våga ta bort favoriter som är överspelade, osv. Gammal skåpmat alltså. Jag har själv medverkat i liknande intervjuer och svarat på samma fråga och i princip gett samma svar. En fråga som det egentligen inte finns något korrekt svar på och detta är vad den här krönikan handlar om.
Läs krönikan

Sidor