Laddar
Laddar

Vad innebär spel till fasta odds?

Flera spelbolag erbjuder fasta odds på trav, vilket innebär att du får det odds som gäller vid speltillfället. Det skiljer sig på så sätt mot poolspel där oddsen är rörliga och du först när loppet startar vet vilket odds du spelat till.

Av: Kristofer Axén,
Foto: TR BILD

De flesta spelbolag som erbjuder fasta odds korrigerar i efterhand bara det odds du spelat till i ett enda fall: om en häst blir struken (vilket heter Tattersalls rule 4). Annars får man alltid det odds som man spelat till. 

I poolspel är oddsen rörliga fram till start och baseras på hur mycket pengar som kommit in på respektive häst från andra spelare, medan du vid spel till fasta odds spelar till det odds som spelbolagets oddsättare har satt på hästen. I praktiken innebär det att oddssättaren gör en procentuell bedömning hur sannolikt det är att hästen vinner och omvandlar det sedan till ett odds. Sedan görs ett avdrag på oddset jämfört med den bedömda sannolikheten för hästen att vinna då spelbolaget ju har som syfte att tjäna pengar på att erbjuda oddset.

Du behöver inte vara orolig för att det blir "skrik" på hästen, utan du har helt enkelt det odds du har spelat till såvida det inte tillkommer någon strykning

Kristofer Axén

De fasta oddsen kan korrigeras av spelbolaget ända fram till loppet går, men det odds du spelade till är det odds som gäller för ditt spel, även om oddset skulle sjunka/öka efteråt. Fördelen med fasta odds är framförallt just detta - att du vid speltillfället med säkerhet vet just vilket odds du spelar till. Det blir därmed betydligt enklare att genomföra “spelvärda spel” om du är duktig på att bedöma hästens sannolikhet att vinna. Du behöver inte vara orolig för att det blir "skrik" på hästen, vilket bidrar till ett lägre odds på poolspelen, utan du har helt enkelt det odds du har spelat till såvida det inte tillkommer någon strykning.

De fasta travoddsen brukar släppas några timmar innan loppet går (till större lopp/tävlingsdagar tidigare) och ju snabbare man är att kolla in oddsen efter att de släppts - desto större är chansen att hitta fynd bland oddsen (odds som senare kommer att sänkas). Nackdelen med att spela tidigt är att man missar sista infon, framförallt kan det bli balans- /utrustningsändringar eller strykningar som förändrar synen på loppet. 

En negativ faktor är de limiteringar som spelbolagen använder sig av

Kristofer Axén

Flera spelbolag erbjuder även långtidsodds till de större loppen som exempelvis Elitloppet. Det som är värt att tänka på vid dessa spel är att du inte får insatsen tillbaka om hästen inte kommer till start, vilket är ytterligare en risk att ta i beaktning. 

Sist men inte minst gällande spel till fasta odds (som du inte behöver bekymra dig över på poolspel): en negativ faktor är de limiteringar som spelbolagen använder sig av. Är du en vinnande spelare på spel till fasta travodds är risken stor att du antingen bara tillåts att vinna en begränsad summa på varje spel (bara en mindre insats beviljas), eller till och med inte tillåts att spela alls.