Laddar
Laddar

Efterhandsanalys - så viktig är den

Vi lägger väldigt mycket tid på att analysera loppen innan de ska gå, men efterhandsanalysen är minst lika viktig om man vill utvecklas som spelare. Här är det viktigt att vara kritisk mot sig själv - oavsett vilket utfall resultatet blev.

Av: Kristofer Axén,
Foto: TR BILD

Ett exempel: Vi har bedömt spetschansen som hög på en häst samtidigt som vi bedömer att den blir svårslagen från ledningen. I loppet är hästen chanslös på ledningen och hamnar istället i tredje invändigt. 

Luckan på upploppet kommer som på beställning och hästen hinner fram till seger precis innan mållinjen passeras. Spelet går in, men analysen stämde inte. Istället för att vara överlycklig över att det trillar in pengar på kontot och invänta nästa lopp är det viktigt att gå tillbaka och kolla vad som gick snett. 

Bild: TR BILD.

Det viktiga är att reflektera över vad som gick snett och försöker ta lärdom av det till kommande lopp

Kristofer Axén

Vad säger kusken i segerintervjun? Öppnade hästen sämre än förväntat av någon särskild anledning eller var det vi som överskattade startsnabbheten på hästen? Missade vi en huvudlagsändring på en konkurrent? Vi tar gärna ytterligare en vända i lopparkivetet för att se om vi missbedömt någon hästs startsnabbhet. 

Det kan vara så enkelt att "vår häst" bara hade en sämre dag i startögonblicket och inget missades, men det kan också vara så att en tabbe/missbedömning i analysarbetet gjorts. Det viktiga är att reflektera över vad som gick snett och försöker ta lärdom av det till kommande lopp.