Laddar
Laddar

Hur ska man tänka kring hästar som reser långt till tävlingarna?

Långresor för hästar är en komplex detalj att ta hänsyn till eftersom dess påverkan är så individuell.

Av: Kristofer Axén,
Foto: TR BILD

Generellt ses det som ett frågetecken när en häst ska ut på sin första långresa, särskilt om det innebär övernattning på “bortaplan”. Det sistnämnda är ytterligare en faktor som kan få en häst att prestera sämre. 

Går det på förhand att ta reda på vilka hästar som riskerar att hantera en långresa dåligt? Både ja och nej. Det går att göra en kvalificerad gissning, men det går inte att veta med säkerhet. 

En intervju med tränaren kan ge en bild - vad tror man där? Är hästen lugn i psyket generellt eller är den hetsig? Ålder, kön och stam kan hjälpa lite på vägen också. En treårig hingst efter Ready Cash eller Joke Face (eller någon annan pappa som är känd att lämna en del snurriga avkommor) löper sannolikt högre risk att hantera långresan negativt jämfört med exempelvis en sexårig valack. 

Bild: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD.

Det är sällsynt att tränare uttalar sig öppet om att dennes häst har rest dåligt. Däremot hör vi det betydligt oftare efter loppen

Kristofer Axén

En långresa för första gången ska alltid vägas in som en osäkerhetsfaktor, men som oftast är det procenten/oddset hästen är spelad till som får avgöra om det ändå är värt att “kliva in” på den. Exempelvis om en riktigt bra treåring från Jägersro lämnar Skåne för första gången och åker till Solvalla och blir spelad till 80 procent - då kan frågetecknet kring första långresa vara avgörande för att inte spika. Har vi en spelidé till låg procent som ska ut på sin första långresa är det lättare att “svälja risken" för att resan kan komma att påverka negativt. 

En viktig sak att tänka på är att den senaste informationen från stallbacken ska tas med en nypa salt. Det är sällsynt att tränare uttalar sig öppet om att dennes häst har rest dåligt. Däremot hör vi det betydligt oftare efter loppen - som förklaring till en oväntat svag prestation... Delvis har det att göra med att man inte vill ge konkurrenterna i loppet fördelen att veta att det finns risk för att hästen kommer att prestera sämre. Därför tar vi sådana rapporter med en nypa salt.