Laddar
Laddar

Spelet gick inte in - var det ett dåligt spel?

Det här är en rätt vanlig frågeställning vi stöter på titt som tätt.

Av: Kristofer Axén,
Foto: TR BILD

På Spelvärde jobbar vi med att sätta vår egen vinstchansbedömning på varje häst för att sedan jämföra den procenten med vad hästen är spelad till för procent - för att avgöra spelvärdet. 

En häst som är spelad till fem procent och som bedöms ha 20 procents vinstchans ger ett fantastiskt spelvärde och en sådan diskrepans inbjuder till att spika. 

Trots att det är ett jättevärde och en väldigt bra spik sett till spelvärdet ska man ändå ha i åtanke att det är 80 procent sannolikhet att hästen inte vinner. Så även om femprocentaren sitter fast med krafter kvar i rygg ledaren, aldrig får chansen och inte vinner - så innebär det inte att det var ett dåligt spel i det långa loppet. 

En del hävdar nog att det är ett dåligt spel, men givetvis har du gjort ett superspel

Kristofer Axén

Kommer man fram till att en häst som är spelad till fem procent har 20 procent vinstchans så är det aldrig ett dåligt spel. Det som däremot kan ifrågasättas är huruvida vinstchansbedömningen var rätt eller fel, det är en annan sak.

Exempel: Vi ger dig en sexsidigtärning och erbjuder dig 15 gånger pengarna på att det blir en sexa. Det är 16,7 procent chans att det blir en sexa om tärningen är perfekt utformad och korrekt odds är då givetvis sex gånger pengarna. Ett rejält överodds och givetvis är det då självklart att spela till oddset 15 gånger. Du slår tärningen, men det blir en fyra. Har du då gjort ett dåligt spel? En del hävdar nog att det är ett dåligt spel eftersom det inte gick in, men givetvis har du gjort ett superspel och får du slå tärningen till samma odds så många gånger du vill så kommer du gå ordentligt plus. Att spela till överodds är nyckeln till att vara en vinnande spelare i längden.